Denna sjuka konstvärld……

Fick ett mail från ett galleri i Barcelona. Jag som har känt mig lite låg ett tag fick nu höra att mina ansiktslösa kvinnor och mina abstrakta tavlor var det som föll just detta galleriet i smaken. De ansikslösa kvinnorna gillade hon jättemycket. Och hon bestämde sig snabbt att det var just dem som hon ville se mer av. Jag kom att tänka på 2 av dem som just heter The Spanish lady och the Spanish sister.
Kvinnan hade hittat mig på LinkedIn då jag lagt ut några av mina senaste alster.
Men förstod efter ett tag att det inte var så bra som det lät.

Och nuförtiden är det aldrig så bra som det låter. Eller hur?
Efter flera mail kom svaret att de ville ha ner 4 st damer.
De damerna är ca 50 x 60 cm och ligger på 7200:- i utpris. Den lilla som de ville ha ligger runt 5900:-
De skulle ha mellan 300 -750 Euros per styck för att hänga dem på väggen samt 30 % av försäljningen….. Jag gapflabbar…..Och tänker att ja, hade varje tavla legat på 25000 kr st hade det kanske varit ok. Men om en tavla ligger på 5900-3200-30% så innerbär det kanske att jag skulle få 930:- och då skall frakten samt andra kostnader tas in i att skicka tavlor till Barcelona……hahahah

Jag börjar tröttna på gallerier som tror att de kan suga ut fattiga konstnärer hur mycket som helst.
Minns ett galleri i Stockholm som skulle ha 60 % av försäljningen samt 10 000 kr per vecka för att hänga……Eh???????
Jag frågade galleristen om han målade mina tavlor åt mig…… Det kanske man inte får fråga en gallerist i det läget men jag vägrar ge bort min konst till någon som bara skall ha snabba cash.

Girigheten har ökat totalt hos gallerierna och snälla ni om ni har ett svar. Svara gärna då i så fall på hur vi tillsammans kan ändra detta för det finns så många otroliga konstnärer i dag som är sååå utnyttjade för att en gallerist skall gå omkring och glänsa med guldkedjan hängandes på handleden. Vad har ni seriösa gallerister tagit vägen de sista 7 åren? Ni som gav oss vårt värde, ni som såg till att det var ett give and take och inte något löjligt jippo som bara skall gynna galleristen.
I Danmark i våras stod en fet man och sa till en annan konstnär att man kanske måste ” Bjuda till ” lite för att nå toppen???? Och om hon var villig att bjuda till så skulle han kunna se till att hon blev stor??????
Hur sjukt kan konstvärlden bete sig? Hur äckligt är det inte?? Me too finns överallt. Ge er för helv….te. De flesta av oss börjar få nog av erat ego och äckelpäckande……

Jag tackade i allefall nej till Galleriet i Barcelona av naturliga skäl och fick sen i dag, ( En vecka efter) ett nytt mail där hon skriver att hon hittat mig på Linked In och undrar om jag är intresserad av att ställa ut hos dem. Jag skrattar ännu mer. Hon mindes inte änns mitt namn och kom inte heller ihåg att vi haft kontakt förra veckan? Eh????????? Please!!

I Miami stod jag och pratade med en gallerist för flera år sedan som visade hur sjukt allt blivit. 3 par foton i storlek 50 x 50 satt bakom hans disk inramade i silverram. Personligen tyckte jag dem var coola. En vit, en svart och en röd. Det var en Japansk fotograf som stod framför Mona lisa, Jet Li och en till som jag inte minns namnet av. Han hade klätt på sig samurajkläder i rött, vitt resp. svart för att matcha fotot.
Jag kikade och galleristen tittade på mig.

– ” Kan du gissa vad de kostar ” frågade han mig.
-” Ingen aning…” svarade jag….

1 miljon dollar styck. Innebar 3 miljoner dollar för att få alla tre……..
Eh? I mina ögon föll fotona. För inga fotografier i världen är värda 1 miljon dollar styck när folk svälter ihjäl.
Jag vill också tjäna pengar. Men det finns en farlig grej i detta. Tavlor måste ha samma pris i Sverige som i USA eller Abu Dhabi. Annars är du körd som konstnär. Det är en tavla som ökar i värde. Men inget som du bara kan hitta på dina egna priser.
Om du sen åker och träffar en gallerist i Abu Dhabi som bedömmer dina tavlor från 50 000 till 500 000 kr så gäller det att det håller i Sverige sen. För du kan inte ha en utställning i Abu Dhabi och sen ta tillbaka dina gamla priser när du kommer hem. Och vem i Sverige köper en enda tavla för 500 000:-? Det är lite farligt det där när man har utställning utomlands. En bekant i L.A sålde 3 tavlor till Michael Jackson 2 veckor innan Michael Jackson dog. Gissa vad som skedde med hans karriär….


2019 var jag tillbaka i Miami och åkte ut till galleriet i Bal Harbour. Det fanns inte längre kvar…………..

Skriv era tankar om ni vill…….Detta går att diskutera länge…..

Ha en fin dag och Ge inte upp eran konst! Eller musik eller vad som är kreativt för er som konstnärer.

I morgon är det en ny dag………..

En av mina ” My way of looking at Edward Munch”

Helena Hötzl Setterström

Publicerat av

helenahotzl

Den svenska konstnären och illustratören Helena Hötzl växte upp i en liten stad på den svenska västkusten. Hon tillbringade en stor del av sin barndom i smärta och genomgick en hel del kirurgi, men använde sig av sina drömmar och konst som ett sätt att mätta en hunger efter flykt. “En slags meditation där jag får ur mig allt; glädje, sorg, smärta och lycka. Rensande och helande - säger Helena”. Efter att ha blivit kontaktad av Saatchi Gallery i London fann hon det uppsving hon behövde för att göra hennes drömmar till verklighet. Hennes konst kom ut internationellt med hennes första utställning vilken hölls i Budapest på Opera Gallery 2008. Strax därefter medverkade hon i flertalet utställningar för World Art Foundation i USA. Sedermera har hon haft upprepade utställningar på Gallery 9 i Los Angeles. Människors livsöden, speciellt kvinnor som Helena kom i kontakt med, motiverade henne att nå ut och engagera sig med en rad olika globala organisationer som stödjer kvinnor och barn. Exempel är bl a Action Aid, Cover Girls for change och Peace Project i L.A. Hennes konst har blivit omskriven i New York Arts Magasin och hon har ställt ut i gallerier över hela USA och Europa. Efter att nyligen ha valts ut bland tusentals konstnärer baserade både i Storbritannien och internationellt, samarbetar nu Hötzl med Londonbaserade galleriet, Debut Contemporary. Under de senaste åren insåg Helena Hötzl hur väl lämpad hennes konst var för kläder, inredning och design. Denna idé möttes först av skeptism, men visade ju sig inom ett par år att konst på kläder kom att bli en stor marknad internationellt. Hennes vision är att en dag kunna smycka varje hem med sin konst och “ Lifestyle concept”. Att få sprida lycka, glädje och attityd till sina kunder. All produktion är handgjord i Italien. I närheten av Lago Maggiore.

En kommentar till “Denna sjuka konstvärld……”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.