Om mig

Kålsoppa med frikadeller

Som barn gjorde vår mamma en kålsoppa som nog var den enda maträtt eller lunch rätt som jag egentligen gillade av hennes matlagning. Oftast var hon så stressad att hon slängde fram en lövbiff med chips. Som äldre började hon göra kyckling i alla dess former. Pappa var kocken i huset. Minns hans köttfärsås och hans cognacsflamberade fläskfilé. Minns också hans enormt goda bröd och bullar. Han gillade att laga mat och han gillade att baka. Långt ifrån hans jobb som ekonomichef.
Jag har inte ätit kålsoppa på säkert 35 år. Men i går när jag stod i kylen och insåg att jag inte handlat och absolut inte orkade mig ut i -11 graders kylan så såg jag kålen som låg kvar. Köttfärsen i frysen och tänkte att jag testar. Vad kan gå fel?

Jag älskar att leka med mat. Älskar att skapa. Testa. Följer ytterst få gånger ett recept som jag antagligen inte gillar. Utan jag tar det som finns i kylskåpet och leker tills att jag tycker det smakar gott. Vad övriga i hushållet tycker kan jag inte svara för men jag tror att jag har lyckats. Än så länge inga direkta klagomål 😀 😀

Det skall vara kul att laga mat. Det är något konstnärligt även med matlagning. Jag blir lycklig när jag ser olika färger i maten. Och när man låter smaken växa fram i en symfoni av färger. Hm…..oj vad det lät poetiskt.

Vad gillar ni att göra? Har ni några dunder tips?

Kålsoppa a la mamma med nytänk av Helena :

Det jag hade i kylen:

En nästan hel kål, purjolök, buljong, salt, peppar, vitt vin, vitlök och till köffärsen andvände jag svartpeppar och salt samt lite vitlök även där.
Denna kan lika gärna vara vegetarisk. Något som jag mer och mer försöker skapa i min livstil. Men det är en annan historia.

<3

Den svenska konstnären och illustratören Helena Hötzl växte upp i en liten stad på den svenska västkusten. Hon tillbringade en stor del av sin barndom i smärta och genomgick en hel del kirurgi, men använde sig av sina drömmar och konst som ett sätt att mätta en hunger efter flykt. “En slags meditation där jag får ur mig allt; glädje, sorg, smärta och lycka. Rensande och helande - säger Helena”. Efter att ha blivit kontaktad av Saatchi Gallery i London fann hon det uppsving hon behövde för att göra hennes drömmar till verklighet. Hennes konst kom ut internationellt med hennes första utställning vilken hölls i Budapest på Opera Gallery 2008. Strax därefter medverkade hon i flertalet utställningar för World Art Foundation i USA. Sedermera har hon haft upprepade utställningar på Gallery 9 i Los Angeles. Människors livsöden, speciellt kvinnor som Helena kom i kontakt med, motiverade henne att nå ut och engagera sig med en rad olika globala organisationer som stödjer kvinnor och barn. Exempel är bl a Action Aid, Cover Girls for change och Peace Project i L.A. Hennes konst har blivit omskriven i New York Arts Magasin och hon har ställt ut i gallerier över hela USA och Europa. Efter att nyligen ha valts ut bland tusentals konstnärer baserade både i Storbritannien och internationellt, samarbetar nu Hötzl med Londonbaserade galleriet, Debut Contemporary. Under de senaste åren insåg Helena Hötzl hur väl lämpad hennes konst var för kläder, inredning och design. Denna idé möttes först av skeptism, men visade ju sig inom ett par år att konst på kläder kom att bli en stor marknad internationellt. Hennes vision är att en dag kunna smycka varje hem med sin konst och “ Lifestyle concept”. Att få sprida lycka, glädje och attityd till sina kunder. All produktion är handgjord i Italien. I närheten av Lago Maggiore.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.